Share
Preview
Forsøg viser, at hjernen skal have ro for at lære nye færdigheder
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 

Kære læser

Sidste uge indgik parterne i industrien en overenskomst, der giver fædre otte ugers øremærket barsel.

Det håber parterne vil være med til at øge ligestillingen blandt mænd og kvinder, da barslen ofte bliver en bremseklods for kvinders karriere.

I Finland er der endnu større forandringer på vej. Den finske centrum-venstre regering planlægger at forlænge fædrenes barsel til syv måneder, så mænd og kvinder har ret til lige meget barsel. Formålet er at sikre reel ligestilling og at vende de faldende fødselsrater.

Som kortet viser, har både mænd og kvinder ret til betalt barsel i stort set alle vestlige og sydamerikanske lande, mens det kun er tilfældet for moren i mange afrikanske og asiatiske lande.

USA, Papua Ny Guinea og Surinam er de eneste lande, hvor ingen af forældrene har ret til betalt barsel.

Lovgivningen afspejler dog ikke altid virkeligheden. Japan har fx en af verdens mest generøse barselsordninger, men kun 6 procent af de privatansatte mænd tager barsel, fordi de føler sig pressede til at blive på arbejdet.

 

Vil du blive dygtigere? Tag en lur

Vil du gerne lære noget nyt eller øge din kreativitet, skal du give din hjerne en pause.

For bliver hjernen overstimuleret, har den ikke tid til at indlære nye funktioner, skriver New York Times i en guide til at blive mere kreativ.

Rotteforsøg giver et praj om, hvorfor det er vigtigt at kigge ud af vinduet eller tage en lur engang imellem. I forsøget, der blev udført på University of California, blev rotterne sat i en ukendt situation, hvorefter forskerne kunne observere et signal i hjernen, der var koblet til den nye oplevelse.

Efterfølgende blev rotterne delt op i to grupper: Den ene fik en pause, mens den anden øjeblikkeligt blev udsat for en ny situation.

”Hos rotterne, der fik ro, kunne forskerne se, at hjerneaktiviteten bevægede sig ind i hippocampus, der er associeret med læring og hukommelse. Det skete ikke med rotterne, der blev udsat for en ny oplevelse (…) de havde mindre mulighed for at bearbejde, hvad de allerede havde oplevet”.

 

Professor: Teknologi kan gøre millioner ubrugelige

Et høreapparat er et simpelt eksempel på teknologi, der udvider et menneskes fysiske muligheder.

Forskere arbejder desuden på implantater, der kan indopereres i hjernen for at afhjælpe anoreksi, epilepsi og stofmisbrug.

Men teknologien kan også bruges til at give mennesker unaturligt store forbedringer. For eksempel arbejder det amerikanske militær på at forbedre soldaters syns- og høreevne over meget lange afstande.

Udviklingen får flere forskere til at frygte, at befolkningen bliver inddelt i et a-hold med kunstigt forbedrede evner og et b-hold, der bliver overflødige.

”Mens mennesket tidligere måtte kæmpe mod udnyttelse, så er det 21. århundredes virkelige kamp en kamp mod ubrugelighed. Og det er meget værre at være ubrugelig end udnyttet”, fortalte den israelske forsker og historiker Yuval Hariri på topmødet i Davos ifølge Politiken.

Hvis du mangler en overspringshandling:

"Skildpadde-voyeur"

”Jeg er skildpadde-voyeur. Jeg optager skildpadders privatliv med skjulte kameraer og er gået så lagt som til at offentliggøre nogle af de pikante bidder”.

Sådan indleder adfærdsøkologen Grégory Bulté en underholdende beskrivelse af sit arbejdsliv som skildpaddeforsker i Canada.

Kunstner hacker Google Maps

Med 99 brugte smartphones i en trækvogn lykkes det kunstneren Simon Weckert at skabe en virtuel trafikkø i Google Maps på en ellers tom vej. Dermed formåede han med simple midler at hacke et avanceret værktøj som mange mennesker benytter til daglig.

 


Hvorfor modtager jeg dette?

Du har tidligere givet os lov til at kontakte dig med relevant indhold fra IDA. Dette nyhedsbrev handler om det gode arbejdsliv, hvor der er balance mellem faglige udfordringer og tid til at ånde i hverdagen. I nyhedsbrevet samler vi det bedste fra danske og internationale medier og skærer det til, så du får det serveret i en overskuelig størrelse. Vi håber, at du vil læse med.

 

Min profil

IDA
Kalvebod Brygge 31
1560 København
Denmark

  
IDA er teknologiens stemme nr. 1 - en forening for viden, netværk og interessevaretagelse.

Find og følg IDA på:
 
 
 

Email Marketing by ActiveCampaign