Share
Tidspres øger risikoen for, at du tager uetiske valg
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Kære læser

Verdens rigeste mand har kastet sig ind i klimakampen.

Amazons grundlægger, Jeff Bezos, har lovet at donere 69 milliarder kroner af sin personlige formue til forskere, aktivister og NGO’er, der arbejder for at bremse den globale opvarmning.

Udmeldingen kom en måned efter, at Amazon ifølge The Guardian truede med at fyre medarbejdere, der kritiserede virksomheden for ikke at tage ansvar for sine CO2-udledning, der svarer til et mindre lands.

Dermed ligner sagen endnu et eksempel på det tovtrækkeri, der i øjeblikket foregår mellem idealistiske medarbejdere og profitorienterede ejere i en række af USA's største techvirksomheder.

Don’t be evil

I Google, der indtil for nyligt havde mottoet "don’t be evil" som en kerneværdi, er medarbejderne igennem årene blevet opfordret til at "agere som ejere".

Derfor har de selvbevidste og ombejlede medarbejdere været vant til at udfordre ledelsen.

Men de seneste år har særligt tre sager forandret Google indefra, skriver New York Times:

Den første er et nu aflyst projekt, hvor Google skulle levere droneovervågningsteknologi til det amerikanske forsvar. Den anden var en censureret søgemaskine til det kinesiske marked. Den tredje handlede om et gyldent håndtryk på 622 millioner kroner til en leder, der forlod Google på grund af en sag om sexchikane.

Hårdt mod hårdt

I alle sagerne har medarbejdere udvandret fra arbejdet og demonstreret mod ledelsen, der har sat ukarakteristisk hårdt ind.

Toneangivende demonstranter er blevet fyret (Google benægter, at det skyldes demonstrationerne), og Google har hyret konsulenter, der er specialiseret i at modarbejde fagforeninger.

"Vi har potentialet til at udvikle fantastiske produkter og services, der kan hjælpe milliarder af mennesker i hele verden. Vi kan ikke lade internt tovtrækkeri komme i vejen for den mission, skrev en højtstående Google-leder i et internt dokument".

Kan medarbejderne forlade Google?

Ifølge New York Times tror flere medarbejdere i Google, at de i sidste ende vil vinde tovtrækkeriet, fordi deres arbejdskraft trods alt er uundværlig for virksomheden.

Deres udfordring er bare, at de har begrænsede muligheder for at bruge det ultimative pressionsmiddel; at skifte job fremstår virksomheden stadig mere etisk bevidst og medarbejdervenlig end flere af de store konkurrenter, som de utilfredse Google-ansatte, kunne skifte til.

Spørgsmålet er, om Bezos nyfundne klimabekymring vil ændre på det.

 

Danske topledere er særligt pessimistiske

Troen på vækst i verdensøkonomien er styrtdykket de seneste år, og de danske virksomhedsledere er særligt pessimistiske.

Det viser revisionsvirksomheden PwC’s årlige toplederundersøgelse.

Økonomien er samtidig den udfordring, som flest topledere på verdensplan udpeger som deres største bekymring:

1. Usikker økonomisk vækst (81%)
2. Usikkerhed om politiske beslutninger (77%)
3. Manglende adgang til kvalificeret arbejdskraft (74%)
4. Overregulering (74%)
5. Handelskonflikter (73%)

Et par korte historier

Accepter frustrationerne og lær hurtigere

Det skal være ubehageligt at lære noget nyt – i hvert fald en smule.

For dine frustrationer og fejl, får hjernen til at bearbejde materialet dybere, så den skaber bedre forbindelser, hvad enten du vil lære et nyt sprog, at spille et instrument eller noget helt tredje.

Men mange forventer, at det skal være let og gnidningsløst at lære og derfor vælger de ineffektive teknikker til at lære.

Eller også give de alt for hurtigt op, fordi de konkluderer, at de ikke er dygtige nok, når verberne eller tonere ikke vil makke ret, forklarer Carolina Kuepper-Tetzel, der er adjunkt i psykologi på Glasgow University, til The Guardian.

Artiklen opsummerer seks strategier til at øge indlæringen, der inkluderer at teste sig selv, at skifte omgivelser og at give hjernen tid til at bearbejde den nye information.

 

Prioriterer I handlekraft eller omtanke?

"Move fast and break things" er blevet et mantra i mange virksomheder.

Men handler man altid hurtigt, kan det øge risikoen for at agere tankeløst og uetisk. Det skriver en gruppe forskere i Harvard Business Review.

I et studie undersøger de sammenhængen mellem virksomheders adfærd og deres mission statement; et dokument, der beskriver virksomhedens vision og kerneværdier.

Konklusionen er, at virksomheder oftere bliver stævnet for diskrimination, hvis de vægter hastighed og handlekraft over omtanke og grundighed i deres mission statement.

Forskerne gennemførte efterfølgende en række eksperimenter for at påvise, at der var kausalitet mellem mission statement og uetisk opførsel og ikke bare sammenhæng.

Her skulle en gruppe forsøgspersoner forestille sig, at de var ledere og svare på en række dilemmaer, efter at de havde læst et fiktivt mission statement.

Fokuserede det på handlekraft i stedet for omtanke firdoblede det sandsynligheden for, at forsøgspersonen foretog ulovlige valg som at forflytte en handicappet medarbejder fra en rolle med kundekontakt eller at udskifte en ældre medarbejder.

Det bedste vi har set

En lille tegning med store konsekvenser

Nogle menneskers arbejde har bare et større aftryk end andres. Og den hollandske havforsker Sjoerd Groeskamp og hans svenske kollega Joakim Kjellson kan potentielt forandre geografien i hele Nordeuropa. De har tegnet en 475 kilometerlang dæmning fra Norge til Frankrig, der kan beskytte 25 millioner europæere mod stigende vandstande. Til gengæld vil det med tiden forandre havet til en gigantisk ferskvandssø.

Det er menneskeligt at overspringshandle

Man kommer nemt til at tænke, at overspringshandlinger hænger sammen med vores brug af smartphones og sociale medier, men overspringshandlinger er et menneskeligt vilkår, som også romerne og de antikke egyptere kendte til, skriver Zetland.

 


Hvorfor modtager jeg dette?

Du har tidligere givet os lov til at kontakte dig med relevant indhold fra IDA. Dette nyhedsbrev handler om det gode arbejdsliv, hvor der er balance mellem faglige udfordringer og tid til at ånde i hverdagen. I nyhedsbrevet samler vi det bedste fra danske og internationale medier og skærer det til, så du får det serveret i en overskuelig størrelse. Vi håber, at du vil læse med.

 

Min profil

IDA
Kalvebod Brygge 31
1560 København
Denmark

  
IDA er teknologiens stemme nr. 1 - en forening for viden, netværk og interessevaretagelse.

Find og følg IDA på:
 
 
 

Email Marketing by ActiveCampaign