Share
Danske arbejdsvilkår er attraktive for udenlandske vidensarbejdere
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 


Kære læser

For mange danskere var kontoret i flere måneder udskiftet med en hastigt sammensat hjemmearbejdsplads, mens kollegaerne er blevet byttet ud med børn, der måske ovenikøbet skulle hjemmeundervises.

Umiddelbart ikke de optimale betingelser for at få noget fra hånden. Derfor er det overraskende, at antallet af arbejdstimer blot er faldet med 1,0 procent i første kvartal af året, skriver Danmarks Statistik.

Det skal sammenlignes med, at arbejdstiden faldt med 2,7 procent, da finanskrisen var på sit højeste, fortæller Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv til Berlingske.

Faldet i præsterede timer har dog været ulige fordelt. Brancher som handel og transport har haft en markant nedgang, mens andre kun har oplevet små fald.

I virksomheder med mange vidensarbejdere har det ofte været muligt for medarbejderne at arbejde hjemme, og en undersøgelse foretaget af Dansk Industri viser, at 40 procent af de virksomheder, der har øget hjemmearbejdet, vil skrue op for det, også når krisen er overstået.

Ligesom corona-pandemien kan vende tilbage i en hård anden bølge, er der stor usikkerhed om, hvordan arbejdsmarkedet bliver berørt.

Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri, maner til besindighed og peger på, at vi endnu ikke har tallene for de seneste måneder.

"Den økonomiske gyser får vi dog først, når tallene for den præsterede arbejdstid for indeværende kvartal lander senere på året. Vi vil i 2. kvartal givetvis se et markant større fald – formentlig med tocifret procentsats – i de faktisk præsterede arbejdstimer end i selve beskæftigelsen, både fordi nogle er gået ned i arbejdstid, mens andre har været hjemsendt på lønkompensation, hvor de pr. definition ikke har måttet præstere nogle arbejdstimer undervejs".

Danske arbejdsvilkår tiltrækker udlændinge

Gode arbejdsforhold, muligheden for at forene arbejde med familieliv og et fladt hierarki betyder, at Danmark er et attraktivt sted at arbejde for udlændinge.

Det viser en undersøgelse som Oxford Research har foretaget for blandt andet IDA.

Her svarer 61 procent af de adspurgte, at work-life-balance er den vigtigste årsag til at tage et arbejde i Danmark. Det gælder dog i mindre grad for expats, der kommer fra andre nordiske lande, og som i højere grad tager til Danmark for et specifikt job, eller fordi deres partner allerede bor her.

Mens arbejdslivet er attraktivt, kæmper mange expats til gengæld med at komme ind på livet af danskerne. Blot 18 procent har sociale aktiviteter med danskere mere end en gang om ugen. Mange svarer i undersøgelsen, at de taler dårligt dansk, og at det er vigtigt at kunne dansk for at kunne deltage i sociale sammenhænge.

Coronakrisen påvirker 900.000 danskeres sommerferie
Nedlukningen af Danmark kommer til at påvirke sommerferien for mere end hver tredje dansker på arbejdsmarkedet. Det viser en undersøgelse, Userneeds har foretaget for IDA.

7 procent af de adspurgte svarer, at de har afholdt ferie eller afspadsering i forbindelse med nedlukningen, og at de derfor får en kortere sommerferie i år. 12 procent svarer til gengæld, at de trænger til at komme på arbejde igen, og at de derfor vil gemme ferie til senere på året.

At mange danskere ikke får tid til at slænge sig i hængekøjen eller på stranden, bekymrer Morten Thiessen, der er formand for Ansattes Råd i IDA.

"Du bliver en bedre kollega for dine omgivelser, når du holder flere ugers sammenhængende sommerferie. Det har eksperter i stressforebyggelse pointeret igen og igen. Det er kort og godt en af de bærende søjler i en sund og fornuftig work-life-balance, og når vi samtidig skal holde længere på arbejdsmarkedet, så skal det også være muligt at drosle helt ned og hente inspiration og energi andre steder end på jobbet over en længere sammenhængende periode en gang om året. Det er noget rod, hvis vi ikke tager den forebyggende kur hvert år," siger han.
Hvis du vil læse videre

Kan vi fikse fjernarbejdet?

I 1973 udgav den amerikanske ingeniør Jack Nilles en fremsynet bog, hvor han argumenterede for, at amerikanske byers udfordringer med trafikpropper i virkeligheden var en kommunikationskrise.

Hvis virksomhederne byggede små satellitkontorer indrettet med computere, kunne medarbejderne arbejde forskellige steder og dermed aflaste trafikken.

Ideen med at arbejde remote blev siden skudt ned af chefer, der ville have deres medarbejdere på arbejdspladsen, men nu har coronakrisen sikret hjemmearbejdet et comeback. Datalogiprofessor Cal Newport har skrevet et interessant longread om fænomenet i The New Yorker.


Min profil

IDA
Kalvebod Brygge 31
1560 København
Denmark

  
IDA er teknologiens stemme nr. 1 - en forening for viden, netværk og interessevaretagelse.

Find og følg IDA på:
 
 
 

Email Marketing by ActiveCampaign