Share
Du kan ikke basere hele dit arbejdsliv på din barndomsdrøm
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 

Kære læser

Måske er du ikke typen, der laver et nytårsforsæt. Måske har du allerede droppet det, du havde.

Eller også er du blandt dem, der gik lidt i panik ved årsskiftet, da du gjorde status over din tilværelse og måtte erkende, at du er endt i hamsterhjulet i stedet for drømmejobbet.

Hvis det sidste er tilfældet, får du måske en livline her. For det er ikke så rosenrødt at basere sit arbejdsliv på en passion eller interesse alene.

"Man skal ikke hovedløst jagte ‘gør, hvad du brænder for’-dogmet. For det bygger på nogle store misforståelser," har ehvervspsykolog Maja Loua Haslebo forklaret til Zetland.

Det dårligste karriereråd

I virkeligheden er, "følg din passion", det dårligste karriereråd man kan give.

Ikke fordi, at det er et problem at være passioneret for sit arbejde – tværtimod. Men bliver passionen det eneste, du pejler efter, risikerer du at blive slemt skuffet.

For alle jobs indeholder trivielle opgaver, nedture og hårdt slid. Og undersøgelser viser, at folk, der vælger job ud fra deres passion, bliver hårdere ramt, når virkeligheden ikke ligner den drøm, der engang formede sig på teenageværelset.

Passion er heller ikke forudsætningen for at arbejde hårdt. Passionen opstår i stedet i takt med, at vi arbejder hårdt og bliver dygtigere.

Arbejd med din indstilling

Nogle forskere, herunder psykologiprofessor Paul A. O'Keefe, skelner imellem et
fikseret og en vækstorienteret indstilling.

Er du fikseret på en interesse, risikerer du at søge arbejde, hvor dine chancer for succes er små. Opfatter du i stedet passion som noget, der kan vokse og ændre sig over tid, øger du derimod dine chancer for at finde et arbejde, som både er interessant og giver dig tryghed og succesoplevelser, forklarer han i The New York Times.

Som alt andet handler det om balance. I Zetlands artikel kan du læse, hvordan passion bare er ét af fem kriterier, du bør tage højde for. (Samtidig får du historien om, hvorfor forsangeren fra bandet The Floor is Made of Lava fravalgte livet som rockstjerne for at blive bogholder, og hvorfor dyrepassere ofte finder sig i et dårligt arbejdsmiljø).

Et par korte historier

Få mere fra hånden hjemmefra

Det er sandsynligvis ikke på storrumskontoret, at du yder dit bedste.

Et studie fra Harvard Business School konkluderer, at en medarbejdergruppe øgede deres output med 4,4 procent ved at bruge mindre tid på kontoret.

I studiet skiftede medarbejderne fra en ordning, hvor de gerne måtte arbejde hjemmefra, men skulle møde op på hovedkontoret en gang om ugen, til en ordning, hvor de højest måtte møde ind på hovedkvarteret fem gange om året.

Om de ville arbejde fra hjemmekontoret, en café eller en strandbar i Thailand, var der ingen regler om.

Cal Newport, der er professor i computervidenskab og forfatter til en række bøger om at arbejde mere effektivt, har tidligere forklaret, at de fleste arbejdspladser er indrettet med fokus på konstant kommunikation i stedet for fordybelse, og at det er medvirkende til, at vi bliver mindre produktive på jobbet.

 

Topchefernes lønninger stikker af i Storbritannien

En lille uge.

Så lang tid skal en topchef i en af Storbritanniens 100 største virksomheder bruge på at tjene en gennemsnitlig arbejders årsløn.

Topcheferne tjener i gennemsnit 30,5 millioner kroner om året, mens en gennemsnitlig fuldtidsarbejdende brite tjener 250.000 kroner. Dermed er topchefens løn 117 gange højere, skriver Berlingske, der refererer tænketanken High Pay Centre. Det er et lille fald fra sidste år, hvor de britiske chefer tjente 133 gange mere.

I Danmark er lønforskellen noget mindre. Her tjener topcheferne i de 100 største danske selskaber 29 gange mere end den gennemsnitlige ansatte i det samme selskab.

I år skal alle britiske virksomheder med mere end 250 ansatte for første gang offentliggøre chefernes lønniveauer for at skabe større transparens. I den forbindelse forventes det, at mange virksomheder skal have godkendt deres lønpolitik blandt aktionærerne, skriver Berlingske.

Det bedste vi har set

Teenager opdager ny planet

På sin tredje dag som NASA-praktikant opdagede 17-årige Wolf Cukier en ukendt planet med to stjerner, 1.300 lysår fra jorden. Planeten er 6,9 gange større end jorden, og den 13. af sin type, der er blevet observeret. Ikke en dårlig start for teenageren, der håber på en fremtid i NASA.

Den lille mands kamp mod systemet


I 2018 var der 246 hospitalsindlæggelser og dødsfald som følge af overarbejde i Japan. "Karoshi", der betyder ’død af overarbejde’ hedder fænomenet. En japansk 7-Eleven-bestyrer gjorde oprør mod de barske vilkår ved at lukke sin butik nytårsdag: En lille handling med store konsekvenser.

 


Hvorfor modtager jeg dette?

Du har tidligere givet os lov til at kontakte dig med relevant indhold fra IDA. Dette nyhedsbrev handler om det gode arbejdsliv, hvor der er balance mellem faglige udfordringer og tid til at ånde i hverdagen. I nyhedsbrevet samler vi det bedste fra danske og internationale medier og skærer det til, så du får det serveret i en overskuelig størrelse. Vi håber, at du vil læse med.

 

Min profil

IDA
Kalvebod Brygge 31
1560 København
Denmark

  
IDA er teknologiens stemme nr. 1 - en forening for viden, netværk og interessevaretagelse.

Find og følg IDA på:
 
 
 

Email Marketing by ActiveCampaign