Share
Hver tredje oplever, at årets lønforhandlinger bliver aflyst eller udskudt, mens enkelte mister aftalte lønstigninger eller må gå ned i løn
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 


Kære læser

Lønnen er steget pænt for de højtlønnede siden finanskrisen, men i år bremser coronakrisen den udvikling.

Næsten en tredjedel af de privatansatte medlemmer hos IDA, DM og Djøf oplever, at deres lønforhandlinger er blevet påvirket. 13 procent fortæller, at deres lønforhandling er blevet aflyst eller udskudt. 5 procent har fået aflyst eller udskudt aftalte lønstigninger, og enkelte har været nødt til at gå ned i løn.

I DM (tidligere Dansk Magisterforening) får de privatansatte en lønstigning på 3,2 procent i år, hvilket er den laveste stigning siden før finanskrisen, skriver Berlingske.

IDA offentliggør først sin årlige lønstatistik i starten af december, men også her er lønudviklingen mindre prangende end de foregående år.

"Det er omtrent det samme hos os som hos DM. Det går fint med ansættelserne men ikke så godt med lønforhandlingerne. Det er en lille tredjedel, der oplever, at lønforhandlingerne bliver udskudt eller aflyst. Det er kun fornuftigt, at virksomhederne gør brug af den her krise til at forsøge ikke at bruge penge, som de ikke har," siger formand for Ansattes Råd hos IDA, Morten Thiessen, til Berlingske.

Han peger på, at krisen rammer vidt forskelligt på tværs af sektorer, og at det særligt er IDA-medlemmer, der arbejder med rådgivning, der kan mærke krisen på deres løn.

"Vi kommer til at se en lønudvikling, der er meget afhængig af sektorerne. Jeg gætter på, at hvis du har med testudstyr til sundhedssektoren at gøre, så har du det meget godt," siger Morten Thiessen.

Coronakrisen tapper vores koncentration
Vi har travlt på jobbet, og når vi får fri, overbelaster vi hjernen med et bombardement fra de sociale medier.

Det er ofte forklaringerne på, at vi tilsyneladende bliver dårligere til at fordybe os.

Men usikkerheden og de konstante forandringer under coronakrisen kan også være én af årsagerne, hvis du har kæmpet med koncentrationen på det seneste. Ifølge en finsk forsker sætter det nemlig vores hjerne under pres, når vi konstant skal aktivere arbejdshukommelsen for at omstille os til nye tiltag, restriktioner og oplysninger fra myndighederne.

"Enhver ny situation trækker veksler på vores hjerne, men det faktum, at COVID-19 påvirker samfundet så voldsomt, tvinger os måske til at absorbere ny information, hurtigere end vi er i stand til", fortæller Samuli Laato fra University of Turku til BBC.

Det er arbejdshukommelsen, vi aktiverer, når vi skal håndtere ukendte situationer, mens det er mindre ressourcekrævende at løse rutineprægede opgaver, som vi lidt populært sagt løser på autopilot.

Føler du selv, at din opmærksomhed smuldrer, bør du derfor skabe faste rutiner i hverdagen og skære distraktionerne fra, så du for eksempel ikke tjekker nyheder i arbejdstiden, lyder nogle af rådene.
Professor: Det er på tide at gentænke julefrokosten på jobbet
"Det skete til en julefrokost med arbejdet".

Under de seneste måneders afdækning af seksuelle krænkelser og chikane på jobbet, går julefrokosterne ofte igen.

Og selv om mange kommer til at savne de traditionsrige drikke- og ædegilder, der i år er aflyst på grund af corona, er det på tide at gentænke rammerne, mener Bjarke Oxlund, der er institutleder ved Institut for Antropologi på Københavns Universitet.

En spørgeskemaundersøgelse, han har gennemført, viser, at halvdelen af danskerne har fravalgt en julefrokost, og at det ofte har handlet om alkoholkulturen. Af dem, der har fravalgt en julefrokost, svarer 20 procent, at de ikke vil se deres kollegaer fulde, 8 procent har været bange for at blive presset til at drikke, og 7 procent har været bange for, at de ikke kunne styre deres eget alkoholforbrug, skriver professoren i et debatindlæg i Politiken.

Hver fjerde i undersøgelsen svarer desuden, at de har oplevet andre blive behandlet dårligt til en julefrokost på arbejdet. I denne gruppe har halvdelen oplevet, at andre blev latterliggjort, en tredjedel har overhørt seksuelle kommentarer, og en tredjedel har set uønskede seksuelle berøringer, skriver professoren.
Hvis du vil læse videre

Gig-platformene sejrede ved det amerikanske valg

Det er druknet i kaosset ved det amerikanske valg, at selskaber som Uber og Lyft også var på stemmesedlen i Californien. Her skulle vælgerne afgøre om køretjenesterne skulle fritages fra et krav om at behandle deres chauffører som medarbejdere – og ikke selvstændige – med alle de rettigheder, der følger med. Los Angeles Times gennemgår, hvordan gig-platformene vendte et truende nederlag til en sikker sejr ved at bruge 1,5 milliarder kroner på en storstilet mediekampagne.


Skat på hjemmearbejde


Deutsche Bank har taget det ledige standpunkt, at man bør betale skat for at arbejde hjemme. Banken peger på, at hjemmearbejdende bruger færre penge på transport, mad, tøj og andre ting, der understøtter "økonomiens infrastruktur". Banken foreslår en skat på 5 procent af lønnen for hver dag, man arbejder hjemme, når coronapandemien på et tidspunkt er under kontrol.

En uges ferie til ledelsen. Fire stykker chokolade til plejepersonalet

TV2 har afdækket to eksempler på, at ledelsen på offentlige arbejdspladser har belønnet mellemlederne for deres indsats under coronakrisen, mens medarbejderne bliver overset. I Slagelse kommune får alle mellemledere i hjemmepleje og plejecentre en uges ekstra ferie, mens plejepersonalet belønnes over overenskomsten og med fire stykker chokolade. På Bispebjerg Hospitals anæstesiafdeling har ledelsen brugt en ekstraordinær pulje på at belønne en gruppe, der primært består af mellemledere.


Min profil

IDA
Kalvebod Brygge 31
1560 København
Denmark

  
IDA er teknologiens stemme nr. 1 - en forening for viden, netværk og interessevaretagelse.

Find og følg IDA på:
 
 
 

Email Marketing by ActiveCampaign