Share
Preview
Flere virksomheder har før fortrudt deres eksperimenter med hjemmearbejde
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
Kære læser

Flere virksomheder har tilkendegivet, at deres ansatte i fremtiden skal arbejde mere hjemmefra.

Og nu er forsikringsselskabet Codan kommet med et konkret udspil: I en testperiode skal medarbejderne i udgangspunktet arbejde hjemme to dage om ugen.

I et interview i P1 Morgen fortæller Codans topchef, Christian Baltzer, at det er efter ønske fra en stor del af Codans ansatte, og at der vil være individuelle forskelle, hvor nogle vil arbejde hjemme flere dage, mens andre fortsat skal møde ind på kontoret hver dag.

I samme indslag advarer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet dog om, at det kan gå udover medarbejdernes kreativitet og trivsel med for meget hjemmearbejde.

En romantisk, men urealistisk ide


New York Times har skrevet en artikel med den sigende overskrift; ’The Long, Unhappy History of Working From Home’, der beskriver hjemmearbejdet historie og udfordringer.

Her forklarer den administrerende direktør i et PR-firma blandt andet, hvordan det udviklede sig til ”en katastrofe”, da de indførte en ugentlig hjemmearbejdsdag, fordi medarbejderne ikke var tilgængelige, mens projekter gik i stå.

”Virksomheder siger, at det går så godt med at arbejde hjemmefra, at de vil lade folk gøre det altid. Det er god PR, meget romantisk og meget urealistisk. Vi kommer til at være tilbage på kontoret, så snart der er en vaccine”.

 
Derfor bliver folk inkompetente til deres job

Canadieren Peter J. Laurence er på sin vis en virkelig udgave af drengen i 'Kejserens nye klæder'.

I frustration over den inkompetence han så over alt i samfundet, skrev han i 1969 en bog, hvor han fremførte et simpelt princip: At folk bliver forfremmet indtil de når et niveau, hvor de ikke længere er kompetence. 

Herefter fortsætter de med at arbejde i en stilling, de reelt ikke er kvalificerede til.

Ideen var skrevet satirisk og blev betegnet Peter-princippet, men blev hurtigt taget populært og bliver stadig refereret i dag.

For nylig skrev antropolog og forfatter Dennis Nørmark fx et indlæg i Berlingske, hvor han argumenterede for, at coronakrisen har afsløret, at de fleste ledere er overflødige og inkompetente.

Peter-princippet i praksis

Nu har en forskergruppe påvist Peter-princippet i virkeligheden, skriver BBC.

Her har de vist, at de dygtigste sælgere ofte bliver forfremmet til ledere, men at de sjældent formår at løfte deres medarbejdere, når de bliver teamledere (det er i øvrigt netop karakteristikken af Michael Scott i den amerikanske komedieserie The Office).

En af forklaringerne kan være, at det kræver aggressivitet og konkurrencelyst at blive en god sælger, men at det ikke nødvendigvis er gode egenskaber for en leder.

Omvendt er det ikke nok at være en god menneskekender med ringe faglig indsigt. En stor undersøgelse blandt medarbejdere i Europa viste faktisk, at den hyppigste klage var, at chefen manglede specialistviden.

En af forskerne bag studiet, professor Kelly Shue fra Yale School of Management, foreslår derfor, at virksomheder ændrer hierarkiet, så særligt dygtige medarbejdere kan blive forfremmet uden at blive ledere:

”Du kan blive Distinguished Engineer eller Senior Engineer, sådan at din indsats bliver anerkendt i jobtitlen, uden at jobbets indhold ændrer sig”, forklarer hun.

 
klimaomstilling kan skabe 415.000 job
Den grønne omstilling kan skabe job i alle faggrupper og dermed afhjælpe arbejdsløshed som følge af coronapandemien.

Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har foretaget med udgangspunkt i IDAs Klimasvar, der er en gennemregnet plan for, hvordan Danmark reducere udledningen af klimagasser med 70 procent
inden 2030.

Omstillingen vil skabe "mest beskæftigelse i bygge- og anlægsbranchen, hvor der ligger 181.000 årsværk fordelt over 10 år, mens industrien bidrager med 128.000 årsværk og service med godt 103.000 årsværk", står der i analysen.
 
Hvis du vil læse videre

Ledigheden er den højeste siden 2013

Omkring 6200 mistede deres job i maj, og dermed er arbejdsløsheden den højeste i Danmark siden 2013. De kedelige tal bliver dog endnu værre næste måned, da massefyringer i SAS, Tivoli, Falck og ISS endnu ikke er talt med, skriver TV2.


Brug sommerferien til at restituere

Det bliver en anderledes sommerferie for de fleste, men det gælder som altid om at få ladt batterierne bedst muligt op, fortæller IDAs karriererådgiver Jeanette Svendsen.Min profil

IDA
Kalvebod Brygge 31
1560 København
Denmark

  
IDA er teknologiens stemme nr. 1 - en forening for viden, netværk og interessevaretagelse.

Find og følg IDA på:
 
 
 

Email Marketing by ActiveCampaign